Janneke als psychiater bij Mondriaan
| Blogs | Zorgprofessional | Mondriaan
Acuut handelen in crisissituaties of juist de tijd nemen en samen met de patiënt werken aan een duurzaam herstel? Janneke (36) wilde het graag allebei en hoefde gelukkig niet te kiezen.
Binnen Mondriaan krijgt deze jonge, ambitieuze psychiater sinds 1 september de ruimte om twee verschillende werelden met elkaar te combineren. De hectiek en snelheid bij de crisisdienst wisselt ze af met de rust en diepgang in het Topklinisch centrum Transitiepsychiatrie.
Natuurlijk was het even wennen in september. Net klaar met haar opleiding stond Janneke als psychiater ineens op eigen benen. En of dat nog niet genoeg was, beleefde zij binnen Mondriaan haar vuurdoop op twee verschillende afdelingen. “Best even spannend, maar vooral heel leuk”, zo blikt ze terug op haar eerste weken. “Ik was klaar voor deze stap en geniet van de vrijheid om naar eigen inzicht te kunnen handelen.”
"Juist op de meest kwetsbare momenten in het leven kun je veel voor iemand betekenen. Dat maakt dit werk zo mooi."
Op woensdag en vrijdag is het voor Janneke hollen of stilstaan bij de crisisdienst. Samen met haar collega’s biedt zij acute, psychiatrische hulp aan Zuid-Limburgers die thuis of op straat in geestelijke nood zijn geraakt. Mensen van alle leeftijden die bijvoorbeeld agressief, verward of suïcidaal zijn, niet meer voor zichzelf kunnen zorgen of een gevaar vormen voor hun omgeving. “Juist op de meest kwetsbare momenten in het leven kun je veel voor iemand betekenen. Dat maakt dit werk zo mooi. Daarbij is de dynamiek nergens anders zo groot als in de spoedeisende psychiatrie. Je weet vooraf nooit wat er op je pad komt. Ik geniet van die hectiek en die spanning, Maar ook van de contacten met onze partners buiten in het veld. De nauwe samenwerking met huis - artsen, de politie en de ambulance - dienst. Over en weer bestaan er nog de nodige vooroordelen. Daarom is het belangrijk dat we de verbinding zoeken, toegankelijk zijn voor elkaar en blijven uitleggen waarom we doen wat we doen. Ook voor mezelf zie ik daarin een rol. Met de crisisdienst kom ik immers in heel Zuid-Limburg.”
Hoezeer de psychiater ook geniet van haar werk in de crisisdienst, haar ambitie is daarmee nog niet gestild. Jannekes interesse is zo breed als haar vakgebied en daarbij bruist ze van de energie. Tijdens haar opleiding bij Mondriaan en bij ggz-instellingen elders ontdekte ze de vele gezichten van de psychiatrie. In die dynamiek zocht de aankomende psychiater naar het juiste evenwicht. “De spoedeisende psychiatrie is gericht op de korte termijn, het snelle succes.
"Ik geniet van de hectiek en de spanning, maar ook van de contacten met onze partners buiten in het veld."
De transitiepsychiatrie daarentegen is een traject van de lange adem dat zich richt op duurzaam herstel. Een andere wereld, maar minstens zo interessant.”
En dus wisselt de psychiater elke dinsdag en donderdag van jas. In het Topklinisch centrum Transitiepsychiatrie in Maastricht behandelt ze jongeren tussen de 16 en 25 jaar die in de zoektocht naar hun identiteit tussen wal en schip dreigen te vallen. Ze zijn weliswaar geen kind meer, maar ook nog te jong om als volwassene benaderd te worden. “Binnen ons transitieteam houden we nadrukkelijk rekening met deze dynamiek. We helpen deze jongvolwassenen om het leven weer met vertrouwen op te pakken en zich op een gezonde manier te ontwikkelen. Op termijn wil ik hierbij graag gebruikmaken van psychotherapie. Zo kan ik écht de diepte in met patiënten. Erachter komen wat hen beweegt, nog beter begrijpen wat er aan de hand is. Daarom ben ik psychiater geworden.”
De Limburgse vindt het fijn dat ze binnen Mondriaan de ruimte krijgt om twee verschillende rollen met elkaar te combineren. “Juist door die combinatie tussen de korte en lange termijn blijft het werk voor mij afwisselend en uitdagend. In deze tijd van personele krapte is het goed om te zien dat Mondriaan flexibel meebeweegt met de persoonlijke wensen. Zo zorg je ervoor dat mensen gelukkig zijn in hun werk, zich kunnen ontwikkelen en zich voor langere tijd aan de organisatie willen verbinden.”
Tijdens haar opleiding voelde Janneke zich gelijk thuis bij Mondriaan. “Er werken hier meer jonge psychiaters. Mensen met een visie die graag vooruit willen en samen willen optrekken om de zorg zo goed mogelijk te organiseren. Collega’s die net als ik houden van hun vak. Daar wil ik graag bij horen.”
Bron: Mondriaan