Opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij Mondriaan
| Carrièreswitcher | Zorgprofessional | Mondriaan
"Er is geen mooier beroep dan dat van ons’, vinden sociaal psychiatrisch verpleegkundigen Gwen en Claudia. Ze werken drie dagen in de week in hun geliefde vak en een dag in de week zetten ze zich in om toekomstige vakgenoten op te leiden."
“Wij voelen ons van top tot teen sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en dragen dat gevoel en onze kennis graag over”, vertelt Claudia. “Je maakt met deze opleiding een enorme verdiepingsslag als verpleegkundige door op een specifieke manier naar psychisch kwetsbaren te leren kijken.”
Dat het een korte (18 maanden), maar pittige en intensieve opleiding is, steken Claudia en Gwen niet onder stoelen of banken. “De studiebelasting is best wel hoog”, vertelt Gwen.
“Het vraagt om een flinke tijdsinvestering. Maar het brengt je ontzettend veel. In ons werkveld kun je jaren vooruit.”
Tot voor kort was de opleiding op een andere manier ingericht. Het is een niet-gesubsidieerde opleiding en daarom was er voorheen geen eis voor een praktijkopleider. Nu valt de opleiding, net als alle andere opleidingen, onder het Expertise Centrum. “De opleiding is een tijdje minder populair geweest, maar we zijn weer hip”, lacht Gwen. “De vraag naar geestelijke gezondheidszorg wordt alleen maar groter. Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige speel je een belangrijke rol in het bieden van passende zorg. Mondriaan heeft er daarom voor gekozen studenten in deze richting te faciliteren.”
Claudia: “Onze beroepsgroep wordt echt gezien en gehoord binnen Mondriaan, maar ook landelijk. Er is een mooie toekomst voor dit vak. Vroeger werkte je al gauw tien tot vijftien jaar als verpleegkundige voordat je ging kijken naar verdere opleiding en verdieping. Nu willen veel jonge mensen direct doorpakken. De jongeren die bij Mondriaan beginnen, zijn over het algemeen heel ambitieus. Wat ik het allerleukst vind en wat me ook het best afgaat is die jongeren coachen. Ze door alle fases heen helpen. Kijken wat ze nodig hebben en ze waar nodig bijsturen. En dan zien dat iemand opbloeit, zelfvertrouwen krijgt en er helemaal voor gaat.”
Er helemaal voor gaan, flexibel zijn, oprecht geïnteresseerd zijn in de cliënt, kunnen improviseren, en creatieve oplossingen zoeken; dat zijn belangrijke eigenschappen van een sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Over wat het werk zo leuk maakt, raken beide opleiders bijna niet uitgepraat. “Ik weet dat ze dat op meerdere plekken zeggen, maar bij ons is echt geen dag hetzelfde”, lacht Gwen. “Dat je aan de dag begint en nog niet weet wat je kunt verwachten, dat is het allerleukste, dat is waar ik anderen ook het meeste van zie genieten. Het is een heel afwisselend beroep waarin je heel veel zelf mag bepalen en mag bedenken. En daarbij kun je ook nog kiezen uit verschillende manieren en middelen om de beste zorg te bieden. Als teamspeler kun je als sociaal psychiatrisch verpleegkundige echt je hart ophalen, maar je hebt tegelijkertijd een grote eigen verantwoordelijkheid.”
Claudia: “De opleiding is niet alleen een verrijking van je kennis, het verrijkt je ook persoonlijk. Dus je investeert niet alleen in je vak, maar ook in jezelf. Dat is ook wat we studenten horen zeggen, dat de opleiding echt een cadeautje is. Dat ze zelfbewuster worden en steviger in hun schoenen staan. Dat ze zich bewuster worden van waarom ze doen wat ze doen. En van waarom bepaalde handelingen bij de ene persoon beter werken dan bij de andere.”
Gwen: “In ons vak ben je van heel veel markten thuis. Je leert bijvoorbeeld ook heel veel op het gebied van plannen en organiseren. Daarom dat het ons, met onze werkervaring in dit vak, ook lukt om dit opleidingstraject helemaal op te zetten.”
Het is binnen Mondriaan gebruikelijk om studenten zo algemeen en zo breed mogelijk op te leiden en ze daarom op verschillende afdelingen in te zetten. Bij spv is dat anders. “Binnen Mondriaan krijg je maar één opleidingsplek”, vertelt Claudia. “Je functioneert in een multidisciplinair team. Je werkt nauw samen met professionals met een andere achtergrond om de juiste zorg op het juiste moment te realiseren. Het duurt best een tijdje voor je bent ingewerkt in zo’n team. En omdat de opleiding maar 18 maanden duurt, is het beter om niet om de paar maanden te wisselen.”
2025 wordt nog een overgangsjaar. Vanaf 2026 wordt het hele opleidingstraject binnen Mondriaan geregeld. “We willen het proces echt zo goed mogelijk vormgeven samen”, zegt Gwen. “Straks loopt alles via het Expertisecentrum en zijn wij betrokken bij de werving, selectie en plaatsing van de kandidaten. Of beter gezegd, we gaan ons van werving tot en met diplomering bemoeien met het proces.”
“Maar alles met oog voor de student en zijn of haar welzijn”, vult Claudia aan. “We zijn er vooral ter ondersteuning. Want die 18 maanden zijn een soort snelkookpan en daar kun je je door laten overrompelen. Wij houden in de gaten waar iemand staat, hoe hij of zij zich verder wil ontwikkelen, hoe de dynamiek in het team is en of de studeer-privébalans nog goed is. Want de studenten hebben ook nog een privéleven.”
Duidelijk uitleggen wat studenten kunnen verwachten en waar ze rekening mee moeten houden, is daarom misschien wel de belangrijkste taak van Gwen en Claudia. “We geven tips om de studie zo goed mogelijk aan te pakken. We vertellen uitgebreid over het hele traject. Om te voorkomen dat mensen zich lagen verrassen, zijn ze altijd welkom bij ons. Ook voordat ze naar een opleidingsplek solliciteren. Dan kunnen we samen naar die sollicitatie toewerken. Een dag meelopen met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige kan sowieso altijd. We kijken er echt naar uit om nog meer toppers binnen te halen.”
Wil jij de opleiding spv volgen? Dan heb je al een hbo diploma verpleegkunde op zak en twee jaar werkervaring. Of je hebt na het halen van je mbo diploma verpleegkunde minimaal twee jaar werkervaring opgedaan binnen de GGZ en bent bereid nog een assessment te doen. Het is een pré als je ambulante werkervaring hebt.
Als je door de selectie komt, betaalt Mondriaan je opleiding en je boeken. Mondriaan zorgt voor praktijkbegeleiding en de ondersteuning door Claudia en Gwen. Wat jij moet investeren is je tijd en energie.
Bron: Mondriaan