Deel dit:

Werken in zorg en welzijn betekent voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en wet- en regelgeving. Eén daarvan is registratie in het BIG-register. Moet jij in dit register staan? Hoe moet je je eigenlijk BIG-registreren? Hoe zit het met herregistreren, en wat doe je als je BIG is verlopen? In deze FAQ beantwoorden we veelgestelde vragen over BIG.

Wat is de BIG-registratie?

Het BIG-register is onderdeel van de Wet BIG, een wet die beroepen in de individuele gezondheidszorg reguleert en patiënten beschermd tegen ondeskundige en onzorgvuldige behandeling. Een BIG-registratie betekent dus dat je in dit register staat en de bevoegdheid hebt je beroep uit te voeren. Iedere zorgprofessional in het register heeft een eigen BIG-registratienummer.

Heb ik een BIG-registratie nodig?

Er zijn bepaalde beroepen in zorg en welzijn waarvoor een BIG-registratie verplicht is. Het gaat om dertien beroepen met een beschermde titel (met asterisk zijn tijdelijke experimenteerberoepen):

  • Apotheker
  • Arts
  • Bachelor medisch hulpverlener*
  • Fysiotherapeut
  • Geregistreerd-mondhygiënist*
  • Gezondheidszorgpsycholoog
  • Klinisch technoloog
  • Orthopedagoog-generalist
  • Physician assistant
  • Psychotherapeut
  • Tandarts
  • Verpleegkundige
  • Verloskundige

Voor overige beroepen opgenomen in de Wet BIG (zoals verzorgende IG, diëtist, logopedist, ergo- of podotherapeut) geldt geen verplichting, maar deze kunnen zich wel vrijwillig registeren via een beroepsvereniging.

Werk je in de jeugdzorg? Dan heb je een SKJ-registratie nodig. Bekijk onze FAQ over SKJ-registratie.

Hoe kun je je BIG-registratie halen?

Om je BIG-registratie te behalen, moet je aantonen dat je voldoet aan minstens een van de twee de criteria: de urennorm en scholingseisen. Je moet dus een (Nederlands of erkend buitenlands) diploma van een relevante opleiding hebben en/of voldoende werkervaring. Er is verder geen examen nodig.

Stappenplan BIG-registratie

Waar moet je je BIG-registratie aanvragen?

Dat kan via de officiële website: bigregister.nl. Je logt in met je persoonlijke DigiD. Op deze website vind je overigens ook een duidelijk stappenplan en alle informatie rondom BIG-(her)registratie.

Wat moet ik weten over BIG-registratie als verpleegkundige?

Je BIG-registratie halen als verpleegkundige werkt hetzelfde als voor alle andere beroepen. Voldoe je aan de scholingseis en/of de werkervaringseis, dan kun je gewoon een aanvraag indienen voor (her)registratie. Wil je toch wat meer informatie over herregistratie in het BIG voor verpleegkundigen? Kijk dan op herregistratiewetbig.nl.

BIG-registratie herregistratie veelgestelde vragen

Mijn functie verandert. Wat gebeurt er met mijn BIG-registratie?

De criteria voor BIG-registratie verschillen per beroep. Het kan dus zijn dat je je registratie moet wijzigen of een nieuwe registratie moet aanvragen, afhankelijk van hoe je functie precies verandert. Neem daarom goed de criteria per beroep door.

Als je momenteel een BIG-registratie hebt maar overgaat naar een functie waarvoor deze niet verplicht is, dan mag je de registratie laten verlopen. Je kunt ervoor kiezen je BIG-registratie te blijven verlengen terwijl je niet uitvoerend bent, mits je blijft voldoen aan de eisen.

Hoe vaak moet ik mijn BIG-registratie verlengen?

Een BIG-registratie is meestal geldig gedurende een periode van vijf jaar. Daarna moet je je registratie verlengen, oftewel herregistreren. Je ontvangt bericht vanuit het BIG-register wanneer het weer tijd is voor het verlengen van je BIG-registratie. Of je kunt online het ‘Mijn BIG-register’ raadplegen om je uiterste herregistratiedatum (UHD) te checken.

Verleng je niet op tijd, dan vervalt je BIG-registratie en is deze niet meer geldig. Je wordt uit het register gehaald (doorgehaald) en mag je beroep dan wettelijk gezien alleen nog als ‘niet-praktiserend’ uitvoeren.

Hoe werkt BIG-herregistratie?

Bij een BIG-herregistratie moet je aantonen dat je nog aan de criteria voldoet (urennorm of scholingseisen). Een herregistratie dien je, net als je eerste BIG-registratie, online in via ‘Mijn BIG-register’. Een aantal tips:

  • Zorg dat je DigiD en bewijsstukken in orde zijn
  • Reken alvast je werkervaringuren uit
  • Meer uren of scholing nodig? Begin op tijd!
  • Een BIG-herregistratie kost €85: staat dit klaar op je rekening?

Meer tips voor herregistratie

Wat als mijn BIG-registratie is verlopen? Kan ik me opnieuw BIG-registreren?

Ja, dat kan. Als je diploma ouder is dan vijf jaar of je BIG-registratie is doorgehaald, kun je een nieuwe aanvraag voor een BIG-registratie doen. Als je kunt aantonen dat je voldoet aan de criteria, kun je opnieuw worden ingeschreven in het BIG-register.

Waar kan ik mijn BIG vernieuwen na doorhaling?

Je kunt online herregistratie aanvragen door met je DigiD in te loggen via het Mijn BIG-register.

Ik heb al wat langer geen geldige BIG-registratie meer. Kan ik alsnog herregistreren?

Misschien ben je al jaren geleden gestopt, maar wil je nu toch weer terug de zorg in. De zorg ontwikkelt continu, dus is jouw kennis dan nog wel up-to-date?

Om (weer) te registeren, moet je voldoen aan één van de criteria: werkervaringsuren of scholing. Heb je de afgelopen jaren niet in de zorg gewerkt, maar wel een geldig diploma (ouder dan vijf jaar)? Dan kun je de procedure voor herregistratie volgen. Het kan ook zo zijn dat je weer een opleiding moet volgen. Raadpleeg een van onze adviseurs of de BIG-informatielijn voor meer informatie over jouw specifieke situatie.

Andere vragen over BIG-registratie?

Heb je andere vragen over BIG-(her)registratie of kom je ergens niet helemaal uit? Op de website van het BIG-register vind je een nog uitgebreidere FAQ-sectie. En wij helpen je ook graag verder met alle vragen die je rondom je zorgcarrière hebt:

Neem contact op met onze vraagbaak!