Deel dit:

Je bent eruit: zorg en welzijn is waar jouw hart ligt. Maar weet je echt waar je aan begint?

Wat houdt overstappen naar zorg of welzijn precies in? Waar moet je rekening mee houden en wat moet je allemaal ondernemen? Wij bereiden je graag goed voor op deze spannende verandering met dit stappenplan.

1. Oriënteer je op alle mogelijkheden

Overstappen naar zorg en welzijn stap 1: oriënteren

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: oriëntatie is de sleutel tot een succesvolle carrièreswitch. Wist je dat 30 tot 40 procent van de zij-instromers vroegtijdig stopt vanwege onvoldoende oriëntatie of verkeerde verwachtingen? Door je goed in te lezen over o.a. de leerroutes, werkvelden, beroepen en organisaties in jouw regio weet jij straks wat je moet regelen en welke eigenschappen je moet hebben om zorgwerk te doen. Online is een prima eerste stap, bijvoorbeeld bij ons of YouChooz.nl.

 

 

2. Ga erop uit

Overstappen naar zorg en welzijn stap 2: erop uit

Theorie is één ding, praktijk soms heel iets anders. Ga daarom naast online ook in je directe omgeving op zoek naar informatie. In jouw familie, vriendenkring of buurt zijn vast wel mensen die al in zorg en welzijn werken te vinden. Vraag aan hen hoe zij hun werk ervaren en of deze richting ook iets voor jou kan zijn. Interesse in de ouderenzorg, loop dan eens mee met een buddy van Envida in Maastricht!

 

3. Bezoek activiteiten

Overstappen naar zorg en welzijn stap 3: evenementen

Neem een kijkje in de praktijk bij een zorgorganisatie bij jou in de buurt. Er worden tal van koffie uurtjes en inloopmomenten georganiseerd. Of bezoek een van de banenmarkten. De evenementen in onze agenda zijn specifiek gericht op leren en werken in zorg en welzijn. Een ware schat aan relevante informatie! 

Bekijk de agenda   Direct naar de banenmarkt info


4. Vraag persoonlijke begeleiding aan

Overstappen naar zorg en welzijn stap 4: loopbaanbegeleiding

Al die informatie kan best overweldigend zijn. Bovendien weet je nu misschien nog steeds niet wat voor jou nou de beste keuze is. Een loopbaancoach kan jou helpen dit concreet te krijgen. Tijdens een gesprek met zo’n begeleider kun je door het doen van bijvoorbeeld een (online) test ontdekken waar jouw interesses liggen. Ook kun je advies inwinnen over het maken van een aantrekkelijke sollicitatiebrief en CV en het voeren van een sollicitatiegesprek. Of advies inwinnen over eventuele doorgroeimogelijkheden en CAO's in zorg en welzijn. Sterk in je werk biedt deze begeleiding kosteloos aan, dus maak gerust een afspraak.

Gratis loopbaancoaching?   Maak gebruik van het inloopspreekuur

 

5. Bepaal jouw eigen route

Overstappen naar zorg en welzijn stap 5: leren-werken

Het zal voor jou waarschijnlijk niet zo makkelijk zijn fulltime de schoolbanken in te duiken. Maar dat hoeft ook niet. Met een BBL-traject combineer je leren en werken in de zorg. Als je gaat leren-werken, ontvang je een leerlingsalaris zodat er brood op de plank blijft komen. Er zijn zelfs organisaties die een maatwerktraject aanbieden. Houd er wel rekening mee dat je met huiswerk en onregelmatige tijden te maken krijgt.

Meer over leren-werken

 

6. Solliciteren maar!

Overstappen naar zorg en welzijn stap 6: solliciteren

Als je eenmaal alle informatie op zak hebt, ben je er klaar voor. Je weet wat je wilt, wat je moet doen en wat je kunt verwachten. Je solliciteert op een (BBL-)vacature of schrijft je in voor een opleiding. Nu gaat het echt gebeuren! Je staat in de startblokken van je nieuwe carrière in zorg en welzijn. Spannend, maar met de juiste voorbereiding ben jij er ongetwijfeld klaar voor.

Heb je tijdens het sollicitatieproces of nadat je al begonnen bent toch nog vragen of hulp nodig? Ook dan staan wij graag voor je klaar.

Vraagbaak