Documentaires
Nog teveel mensen denken en praten negatief over onze sector. Doodzonde, ze moesten eens weten hoe mooi het is om te werken in zorg en welzijn. Hoeveel betekenis het leven krijgt door er voor een ander te zijn. Om de beeldvorming positiever te kleuren maakten wij twee documentaires. Échte mensen met échte verhalen uit de praktijk.
Documentaire Bart en wijkverpleegkundige Judith
Bart Jansen uit Sevenum:
“Twintig jaar geleden werd bij mij de ziekte van Devic vastgesteld, een zeldzame vorm van MS die gepaard gaat met ontstekingen in het centrale zenuwstelsel. Ik ben volledig afhankelijk van zorg. Naast de hulp van mijn moeder en zus komt er drie keer per dag iemand van De Zorggroep om me te verzorgen, voeden en in bed te leggen. Dat gaat allemaal heel natuurlijk en in een prettige sfeer. De radio staat aan, we maken een praatje en drinken koffie. De zorg staat nooit op de voorgrond. En zo wil ik het ook. Ik wil een zo normaal mogelijk leven leiden."
Documentaire Maria en maatschappelijk werkster Willeke
"Deze documentaire is heel belangrijk", zegt Maria uit Brunssum. Ze heeft de ziekte Huntington en bezoekt twee keer per week de dagbehandeling voor mensen met deze aandoening van zorginstelling Land van Horne in Weert. De oorzaak van Huntington is een afwijking van een bepaald gen. Daardoor gaat het lichaam bewegingen maken terwijl mensen dat niet willen. Verder kan praten en slikken steeds moeilijker worden. Ook kan het gedrag van mensen door de ziekte veranderen. Het lichaam takelt vervolgens steeds verder af, totdat de patiënt komt te overlijden. "Mensen die niet weten wat het is denken dat ik dronken ben", zegt Maria. "En als je mensen dan over je hoort praten, is dat natuurlijk heel pijnlijk."