Maatschappelijk werker

Mensen begeleiden in het (terug) zelfstandig worden. Dat is wat je doet als maatschappelijk werker. Een mooie uitdaging die je veel voldoening geeft. Je biedt op een professionele manier begeleiding waarbij je gebruik maakt van verschillende gesprekstechnieken.

Maatschappelijk werker, wat is dat?

Als maatschappelijk werker leer je cliënten inzicht te krijgen in hun eigen vermogen. Zo motiveer je ze tot het aanleren van nieuw gedrag en zorg je ervoor dat ze hun weg naar zelfstandigheid (terug)vinden.

Hulp bieden gaat niet alleen over de persoon die om hulp vraagt. Om die persoon staan meerdere mensen en ook die kunnen problemen ervaren door de situatie van de cliënt of juist de hoofdrol spelen in de oplossing. Misschien is het voor het beste resultaat bijvoorbeeld beter om het hele gezin mee te nemen in de behandeling. Jij stippelt dan als maatschappelijk werker een gerichte aanpak uit. Het komt ook voor dat jij de client verwijst naar andere deskundigen of instanties. Een psycholoog, bijvoorbeeld. Als maatschappelijk werker kun je werken op verschillende plekken, bijvoorbeeld een verpleeghuis, een ziekenhuis of een psychologenpraktijk.

Taken maatschappelijk werker

  • Problemen van de cliënt doornemen en bespreken;
  • verschillende kanten van deze problemen onderzoeken;
  • een plan opstellen voor de cliënt;
  • bemiddelen voor de cliënt waar nodig;
  • verslagen maken van de gesprekken die je voert;
  • rapportages maken;
  • overleggen met betrokken instanties of hulpverleners;
  • ontwikkelingen signaliseren die van invloed kunnen zijn op de behandeling;
  • waar nodig crisisinterventie;
  • de cliënt doorverwijzen als een andere behandeling beter is voor de cliënt.

Aan de slag als maatschappelijk werker

Iemand die zich bij jou meldt, kan zichzelf niet goed genoeg redden en heeft jouw hulp daarbij nodig. Die geef jij dan ook. Met jouw mensenkennis en inzicht weet jij aan welke aanpak de cliënt het meest heeft. Is dat een andere professional, dan kun jij jouw cliënt doorverwijzen, maar ook vanuit jouw eigen kennis kun je veel mensen helpen. Als zij hun probleem met jou hebben gedeeld, bespreken jullie samen wat de beste aanpak is en hoe jullie die vervolgens realiteit gaan maken. Mensen zijn na behandeling een stuk beter af dan toen ze bij je aanklopten en juist die ontwikkeling zien, maakt dit mooi werk.

Ontdek alle werkvelden

Wat verdient een maatschappelijk werker?

Het kan goed zijn dat je inmiddels wel benieuwd bent geworden naar het loon van een maatschappelijk werker. Lees er alles over op onze salarispagina van de maatschappelijk werker.

Naar alle salarissen in de zorg

Maatschappelijk werker opleiding

Voordat je als maatschappelijk werker aan de slag kunt, is er één opleiding die je kunt doen. De hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Je hebt deze opleiding in meerdere varianten: de voltijd-, deeltijd en duale variant. Zo kun je precies kijken wat er goed bij jou en jouw situatie past. Heb jij een mbo-opleiding afgerond die in de richting gaat van deze opleiding, dan is de kans groot dat je vrijstellingen krijgt en zo de opleiding in drie jaar kunt afronden. Wij hebben alle opleidingen in de buurt voor je verzameld, zodat je makkelijk kunt zien of er iets van jouw voorkeur tussen zit.

Vacatures maatschappelijk werker

Ben jij na het lezen van deze tekst enthousiast geworden over de functie van maatschappelijk werker en heb jij op dit moment het juiste diploma al op zak? Gan dan hier naar onze vacatures om te zien of er iets voor jou tussen zit. Wil jij liever nog wat meer informatie? Er zijn verschillende oriëntatiemogelijkheden waar je meer te horen krijgt over het beroep.

En twijfel je nog?

Misschien weet je nog niet helemaal zeker maatschappelijk werk het juiste vak is voor jou en vind je het moeilijk om te beslissen wat er echt bij jou past. Dan kunnen wij je helpen! Door middel van gratis loopbaancoaching denken wij met je mee, zodat jij werk vindt waar jij en de mensen die jij helpt, alleen maar heel blij mee zijn.

Ik wil gratis loopbaancoaching