Beroep: Anesthesiemedewerker
Als anesthesiemedewerker controleer je voor de operatie alle benodigde apparatuur en assisteer je de anesthesist bij het onder narcose brengen van de patiënt of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving. Ook bewaak en begeleid je de patiënt voor, tijdens en na de operatie. Het werk is niet voorspelbaar en de meeste narcosefouten worden gemaakt bij eenvoudige operaties. Kun jij alert blijven?
Als anesthesiemedewerker werk je in het ziekenhuis en werk je nauw samen met de anesthesioloog. Dat is een arts die onder andere gespecialiseerd is in het toedienen van anesthesie, oftewel narcose. Je werkt samen in een operatieteam van ongeveer zes mensen waarin iedereen eigen taken heeft. De anesthesioloog bespreekt samen met de patiënt hoe hij of zij verdoofd zal worden.
Onder eindverantwoordelijkheid van de anesthesioloog voer jij zelfstandig bepaalde taken uit. Zo controleer je voor de operatie alle apparatuur en zet je deze klaar in de operatiekamer, help je de patiënt onder narcose of plaatselijke verdoving te brengen en zorg je ervoor dat de patiënt goed ligt.
Voor, tijdens en na de operatie begeleid je de patiënt, geef je uitleg over de procedures en over wat je gaat doen en stel je de patiënt gerust.
Je bewaakt (onder andere via beeldschermen) voortdurend de vitale functies van de patiënt. Bijvoorbeeld de hartslag, bloeddruk en ademhaling.
De taken van de gediplomeerde anesthesiemedewerker beperken zich niet tot de operatiekamer. Zo werk je bijvoorbeeld ook op poliklinieken waar kleine ingrepen plaatsvinden. En bij pijnbestrijding na een ingreep of tijdens chronische pijnbehandeling.
Leonie neemt je in onderstaand filmpje mee in haar opleiding.