Waarom jij ook student in zorg en welzijn wilt worden
| Scholier/student | SGL | Blog zorgstudent
Ik word gewoon heel blij van dit werk. En wie wil nou geen baan waar je vrolijk van wordt? In dit blog vertel ik je wat ik zo leuk vind aan mijn studie en werk in de zorg. Hopelijk word je ook enthousiast en staan we ooit samen op de werkvloer!
Welke opleiding past bij mij? Ik weet dat er veel mensen van mijn leeftijd zijn die met die vraag worstelen. Jij misschien ook wel. Zelf had ik ‘m vrij vlot beantwoord. Ik zorg namelijk graag voor mensen. Denk vaak zelfs eerst aan anderen en dan pas aan mezelf. Je zou kunnen zeggen dat ik een zorghart heb. Ik volg een zorgstudie, loop een zorgstage én heb een bijbaan en deed vakantiewerk in de zorg.
Als jij voor je studiekeuze staat, is mijn advies dan ook: luister naar je hart. Dat bedoel ik niet zweverig. Bedenk welke dingen die je leuk vindt, waar je vrolijk van wordt of waar je goed in bent. Er zijn zoveel studies; er past er altijd wel eentje.
Ik wist op mijn 17e al dat ik wilde gaan werken in de zorgsector. Toen werd ik nog te jong gevonden voor leren in de vorm van BBL. Daarom startte ik met de BOL-opleiding. Na 1 schooljaar maakte ik alsnog de keuze voor de BBL-opleiding.
Leren en werken in de zorg combineren vind ik echt ideaal. Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik leer makkelijker in de praktijk, dan in de schoolbanken. Wat een nadeeltje is: ik heb geen schoolvakanties meer. En zelf vind ik dat we veel stof te verstouwen krijgen op die ene dag op school. Voordeel van BBL is dan wel weer dat ik het geleerde direct kan toepassen en dat ik een vast inkomen heb gedurende mijn opleiding. Benieuwd? Check de leerlingsalarissen in de zorg.
Wat ik na deze opleiding ga doen: werken in de zorg of doorleren in de zorg? Weet ik nog niet. Ik leef nu en dat zie ik dan wel weer. Eerst maar eens deze opleiding en mijn stages doorlopen.
Voorlichtingsbijeenkomsten werken & leren
Stage in de zorg
Je moet altijd maar afwachten hoe een stage is. Van vrienden hoor ik weleens dat ze alleen maar kopietjes mogen maken of zo. De zorg is daarin wel anders dan commerciële bedrijven denk ik. Ik heb nu twee stageplekken in de zorg gehad. Allebei bij SGL, een organisatie voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH).
Toch verschillen mijn stages als dag en nacht (ook met mijn bijbaan in de ouderenzorg bij Envida trouwens). Mijn eerste stage was tijdens de BOL-opleiding op een groot activiteitencentrum van SGL. Daar werkte ik 2 dagen in de week met een groep van zo’n 50 cliënten. Ik heb daar toen ook vakantiewerk gedaan. Tijdens die vakantie kwam ik erachter dat er een plek vrijkwam bij Aan de pas in Bunde. Daar heeft SGL een woongroep inclusief een kleinschalig activiteitencentrum. Daar ben ik voor nu mijn BBL-opleiding als stagiair-activiteitenbegeleider aan het werk met 5 tot 6 cliënten.
Door de stages heb ik ontdekt dat de rust van een kleine groep en het meer persoonlijke contact goed bij mij passen. Da’s dus wel een aanrader: zorg dat je ervaring opdoet op verschillende locaties of dat nou in een bijbaan, vakantiewerk of in de vorm van stages is.
Een andere tip: trek aan de bel bij je school als je als stagiair voor rotklusjes wordt ingezet en daardoor niet aan je leerdoelen of stageopdrachten toekomt. Ik prijs mezelf gelukkig: op beide stageplekken bij SGL voel ik de ruimte om vragen te stellen, maar word ik wel voor vol aangezien. Zo krijg ik nu het vertrouwen om zelf activiteiten te bedenken. Spannend, maar vooral gaaf om die verantwoordelijkheid te krijgen. Het voelt alsof ik al echt werk in de zorg!
Hoe werkt vakantiewerk in de zorg?
Je wilt toch niet de hele dag billen wassen, wordt wel eens tegen me gezegd als ik vertel dat ik werk in de zorg. Dat doe ik dus helemaal niet. Nou ja, als iemand hulp nodig heeft bij het naar de wc gaan, doe ik dat. En eerlijk, dat is niet mijn favoriete bezigheid. Maar dat is nou juist leuk aan de zorg. De branche is zo breed dat elke functie anders is. Het hangt er ook nog eens vanaf bij welke werkgever en op welke locatie je aan de slag gaat. Vacatures geven je vaak al een goeie eerste indruk en even bellen is ook nuttig heb ik gemerkt.
Ik geef in mijn bijbaan dus zorghulp aan ouderen en tijdens mijn stage als activiteitenbegeleider heb ik te maken met mensen met NAH. Alletwee al zo anders! In mijn bijbaan help ik mensen met eten, terwijl ik op het activiteitencentrum cliënten assisteer bij eten koken. Ook ga ik daar mee als iemand bijvoorbeeld de schoonheidsspecialiste bezoekt. Ik weet door deze ervaringen inmiddels dat ouderenzorg prima is als bijbaan, maar dat bij de ouderen als doelgroep mijn toekomst niet ligt. Werken met NAH-cliënten vind ik fantastisch. Toch ga ik zeker nog stages bij andere zorglocaties doen. Kijken hoe ik andere doelgroepen en werkvelden vind.
Om terug te komen op waarom ik blij word van werk in de zorg: ik merk elke keer weer dat ik mensen een leuke dag bezorg. En geloof mij: jouw dag is ook meteen helemaal goed als je iemands gezicht eindelijk ziet ontspannen, een lach doorbreekt of een traan van geluk ziet schitteren in een ooghoek.
Meer lezen over mijn ervaringen als zorgprofessional in de dop? Lees dan meteen al mijn blogs:
Enthousiast? Kom zorgen dan!