Verbeter de zorg, begin bij jezelf
| Jouw loopbaan | Carrièreswitcher | Sterk in je werk | Vervolgstap loopbaan
Sta jij weleens stil bij je eigen aandeel in zorg en welzijn? Hoe jouw inzet bijdraagt aan een fijne omgeving voor cliënten en aan hun rust, plezier en herstel? Wat jij doet, wat we met z’n allen doen, vertaalt zich uiteindelijk allemaal door naar de kwaliteit van de zorg in het algemeen.
Net zoals een betere wereld bij jezelf begint, begint betere zorg daar ook. Als jij op je plek en lekker in je vel zit, merk je dat aan je werk. Wil je weten wat jij kunt doen om je eigen werkgeluk én de sector te verbeteren? Lees deze tips van de loopbaancoaches van Sterk in je werk.
Als je niet af en toe bij jezelf nagaat of je nog goed op je plek zit, bestaat de kans dat je in een sleur terechtkomt. Je doet je werk op de automatische piloot en je werkplezier neemt af. De eerste stap is dus als het ware een ‘APK’. Stel jezelf kritische vragen, of vraag iemand anders dit bij je te doen. Of kijk of je jezelf herkent in deze 6 beweegredenen voor zorgprofessionals.
Wees niet bang om assertief te zijn over wat je dwarszit of wat je wilt. Alleen zo bewandel je een route die het beste bij jou past. Verandert er iets in je privéleven en wil je jouw werkzaamheden daarop aanpassen? Signaleer je verbeterpunten op de werkvloer? Zie je een kans om je ambities te verwezenlijken? Zeg er wat van! Wie weet wat voor moois eruit kan komen als je met je werkgever in gesprek gaat.
Tip: vind je dit lastig? Je kunt werken aan je weerbaarheid via coaching of een training.
Het zit een beetje in onze genetische code: willen helpen. Als zorgmedewerkers staan we altijd klaar en zijn we nooit te beroerd om iets extra’s op te pakken. We blijven maar doorgaan en de stress stapelt zich op tot het z’n tol eist. Het zou best goed zijn als we wat vaker op onze strepen zouden staan. Bedenk maar zo: hoeveel kwaliteit kun je blijven leveren als je jezelf voortdurend overvraagt? Neem gerust af en toe een pauzemoment, delegeer taken, voel je niet overal té verantwoordelijk voor. Als je uitvalt, wordt niemand daar beter van.
Je bent veel meer dan “alleen maar” een verzorgende, verpleegkundige, helpende, begeleider, et cetera. Als we het hebben over groeien en ontwikkelen, hebben we het dan ook niet alleen over je eigen vakgebied bijhouden en meer senioriteit krijgen. Misschien vind jij het wel interessant om taken vanuit andere functies uit te voeren, zoals een stukje maatschappelijke zorg of begeleiding naast je eigen verpleegkundige taken. Of misschien passen bepaalde zaken die normaal gesproken bij jouw functie horen juist niet (meer) bij jou, bijvoorbeeld omdat je in nu een andere levensfase zit dan toen je begon.
Kijk eens om je heen wat er mogelijk is en kaart dit gerust aan tijdens bijvoorbeeld je ontwikkelgesprek. Zeker gezien het een slag is die op veel plekken in zorg en welzijn al gemaakt wordt. Veel organisaties denken tegenwoordig liever in taken en mogelijkheden in plaats van puur functietitels. Jij ook?
Ontdek alle bijscholingsmogelijkheden
Om op het punt hierboven voort te borduren: ook binnen een enkele functie is er een weelde aan mogelijkheden. Je kunt je namelijk in zorg en welzijn op allerlei gebieden specialiseren. Neem bijvoorbeeld de functie verpleegkundige. Hierin kun je doorgroeien tot onder andere oncologieverpleegkundige, longverpleegkundige, kinderverpleegkundige, ambulanceverpleegkundige of intensive care verpleegkundige.
Of ga meer de diepte in een bepaald werkveld, ziektebeeld of behandeling. Zoals palliatieve zorg, anesthesie, medicatieveiligheid, valpreventie, epilepsie of dementie. Je bent niet minder breed inzetbaar – want je algemene kennis neemt niet af – maar je hebt wel een specifieke, onmisbare skillset op zak. Zo houd jij je werk uitdagend en interessant.
Als je een ambitieus type bent, met een duidelijk plan voor je carrière en/of sterke ideeën over hoe het in de zorg beter kan, is een beleidsfunctie of managementspositie misschien wel iets voor jou. In zo’n rol heb je namelijk meer inspraak en mag je bepaalde beslissingen maken. Meestal heb je hier wel wat jaren werkervaring voor nodig, dus heb geduld als je net begint! In de tussentijd kun je natuurlijk altijd zaken waar je mee zit aankaarten: zie het tweede punt op deze lijst.
Alles over doorgroeien in zorg en welzijn
Let erop dat je in een hogere functie niet in de valkuil van micromanagement trapt. Heb vertrouwen in je mensen en wijs hen ook taken en verantwoordelijkheden toe. Het beste resultaat zet je samen neer.
Je bent in de zorg gaan werken omdat het zorgwerk je aantrok. Je wilt helpen, verzorgen, verplegen. Wat je misschien niet van tevoren wist, of wat er gaandeweg is bijgekomen, is dat je ook veel andere dingen moet doen. Zoals het nodige administratieve werk. Of rekening houden met (landelijke en lokale) wet- en regelgeving, die ook nog eens regelmatig verandert. Of er worden nieuwe technieken ontwikkeld en geïmplementeerd.
In een sterk digitaliserende wereld zal dat blijven toenemen. Wil je niet kopje-onder gaan, zorg dan dat je mee blijft komen. Het kan al zo simpel zijn als een cursus voor een bepaald programma volgen of je inschrijven voor een nieuwsbrief waarmee je op de hoogte blijft van ontwikkelingen. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker.
Zoals je ziet zijn er tal van manieren om te blijven groeien en verbeteren. Juist daarom is het zo belangrijk om te kijken naar wat er allemaal kan. Begin intern: jouw werkgever wil vast net zo graag voor verbetering gaan als jij. Maar ook daarbuiten liggen de mogelijkheden voor het oprapen.
Kom je er niet helemaal uit of wil je wat extra begeleiding? Geef jezelf een loopbaancoach cadeau! Tijdens de gratis loopbaancoaching van Sterk in je werk word je verder op weg geholpen. En ook bij diepere vraagstukken kunnen de coaches je ondersteunen. Samen blijven we stappen zetten.