'Een echte aanrader: vakantiewerk in de zorg'
| Jouw loopbaan | Blogs | Scholier/student
Tijdens zijn studie had hij verschillende vakantiebanen in de zorg. Een onvergetelijke tijd voor Didier. Hij is er bovendien van overtuigd dat zijn vakantiebanen hem mede hebben geholpen aan zijn huidige baan bij SGL.
Didier Savelkoul (25) uit Valkenburg wist al heel lang dat hij ‘later’ iets in de zorg ging doen. Op 4 havo kwam hij tijdens zijn maatschappelijke stage in aanraking met mensen met dementie. Didier vond deze doelgroep zeer interessant en wist meteen dat hij met hen wilde gaan werken. Het was dus niet zo moeilijk dat hij Social Work op Zuyd Hogeschool ging studeren. Tijdens zijn studie had hij verschillende vakantiebanen in de zorg. Onder andere bij De Gasterie in Zorgcentrum Oosterbeemd van Sevagram en in het activiteitencentrum van Stichting Gehandicaptenzorg Limburg. Een onvergetelijke tijd voor Didier. Hij is er bovendien van overtuigd dat zijn vakantiebanen hem mede hebben geholpen aan zijn huidige baan bij SGL.
Didier vertelt dat de baan bij De Gasterie in Zorgcentrum Oosterbeemd van Sevagram an sich niet heel spannend was: tafels dekken, koffie inschenken en mensen helpen met eten, maar hij vond het heel fijn dat hij kon terugvallen op deze vakantiebaan in de periode waarin hij niet precies wist welke richting hij op wilde met zijn studie. “Ik heb veel uren gewerkt in de vakanties en ontzettend veel geleerd. Niet alleen het contact met de oudere mensen was heel prettig, maar ook samenwerken met mijn collega’s, verantwoordelijkheid nemen, omgaan met zaken die gebeuren op de werkvloer. En dealen met stress, niet te vergeten. Dat heb ik hier allemaal opgestoken.”
De 25-jarige inwoner van Valkenburg heeft nu veel profijt van deze vakantiejobs in zijn functie als persoonlijk begeleider in de dementiezorg bij Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) in Heerlen. “Geen dag is hetzelfde. We zijn een team dat bijna alles zelf regelt en organiseert. Dat betekent dat we ervoor zorgen dat onze cliënten niet alleen de dag goed doorkomen, maar we regelen er ook alles omheen. Zoals het vervoer en de inkoop, activiteiten, vrijwilligers werven en nog veel meer. Ik ben zelf een van de kartrekkers die het overzicht moet bewaren. Dat vind ik heel interessant om te doen.”
Didier vindt het heel nobel werk, waarvoor hij veel terugkrijgt. “Ik wil de wereld van de mensen met dementie mooier maken. Als je dan een lach op een gezicht ziet verschijnen of achteraf hoort van een dochter: ‘Mam heeft vandaag zo genoten’, daar doe ik het voor. Mensen hebben vaak vooroordelen over deze doelgroep en de werkzaamheden die erbij horen. Ze denken dat het ‘alleen een rolstoel duwen is’, maar het is veel uitdagender. De mensen die hier komen, zitten in veel gevallen pas aan het begin van het traject en kunnen nog heel veel. En daarbij heeft dementie vele vormen. Iedereen reageert anders en de problemen die mensen ervaren zijn ook uiteenlopend. De optelsom van de diversiteit in de doelgroep en veel verschillende werkzaamheden, maken het voor mij zo interessant.”
En wat óók zo interessant is aan dit werk in de zorg? Je hebt al werkervaring als je klaar bent met je studie. Werkgevers vinden dit een pluspunt. Didier heeft dat ook ervaren. “Een baangarantie bij mijn opleiding was niet heel hoog. Het is voor mij en mijn cv dus heel goed geweest om naast mijn studie te gaan werken in de zorg. Ik heb op meer plekken in de vakanties gewerkt, een daarvan was mijn huidige werkgever SGL. Daarna heb ik bij hen stage mogen lopen. Aan én de baantjes tijdens de vakanties én mijn stage, heb ik nu mijn baan te danken. Dat weet ik 100% zeker. Ik zou het iedereen aanraden die in de zorg wil gaan werken en ook als iemand een heel andere richting op wilt trouwens: ga vakantiewerk doen in de zorg. Je doet goed werk, je kunt iets betekenen voor mensen, je krijgt er veel voor terug én je bent écht nodig.”
Vakantiewerk is er volop: organisaties zijn hard op zoek naar jou. Maak van jouw vakantiewerk je droombaan!