Mondriaan zoekt een

Social worker voor de kliniek Kind & Jeugd

Dienstverband

0 - 36 uur per week

Opleidingsniveau

HBO

Standplaats

Heerlen

Werkvelden

Geestelijke gezondheidszorg
Voor onze klinische 24-uurs afdelingen Argo en Orion binnen de kliniek Kind & Jeugd in Heerlen, zoeken wij een social worker, pedagoog of verpleegkundige (24-36 uur uur p.w.). Hard werken binnen een collegiaal team met een fijne en veilige werksfeer, staat bij ons hoog in het vaandel. Je maakt heftige, ontroerende, maar zeker ook mooie momenten mee. Jij bent degene die de jeugd bijna dagelijks ziet en je hebt daarom een belangrijke stem binnen het multidisciplinaire team.

Informatie
Jouw stem is onmisbaar bij het uitzetten van beleid. Zie jij dit als een uitdaging, dan dagen wij jou uit om te reageren!

Past deze functie bij jou?
Bij Kind & Jeugd, locatie Heerlen werken wij samen met jeugdigen die vanwege psychiatrische problematiek vastlopen in de maatschappij. Jij hebt voldoende kennis m.b.t. de psychopathologie in huis om gedrag te kunnen differentiëren. Hierdoor ben je in staat om mee te denken in een diagnostiektraject en de juiste (crisis)interventies in te zetten om de jeugdige weer op weg te helpen. In ons werk staat het ‘echte’ contact centraal. Het is belangrijk om niet te willen generaliseren, nieuwsgierig te blijven en naast de jeugdige en ouders te blijven staan: zij zijn de expert.

Ondanks de verschillende doeleinden van de afdelingen, hebben zij met elkaar gemeen dat je iedere dag te maken hebt met complexe en intensieve psychiatrische problematiek.
Daar waar onze collega’s van Kind en Jeugd Maastricht zich met name specialiseren in de ortho- psychiatrie, werken wij in Heerlen veelal met jeugdigen die kampen met internaliserende problematiek. Als nieuwe collega, kom je terecht in jonge, enthousiaste en multidisciplinaire teams en werk je nauw samen met de jeugdigen zelf, ouders/verzorgers, andere steunfiguren uit het systeem en verschillende ketenpartners.

Onze crisisafdeling
Argo is onze gesloten crisisafdeling voor jeugdigen, waar wij werken vanuit een High en Intensive Care visie. Op Argo nemen wij jeugdigen samen met ouders/ verzorgers op die verkeren in een psychiatrische crisis. Wij gaan ervanuit dat niet alleen de jeugdigen in crisis verkeren, maar het gehele gezin. In samenwerking met het IHT- team (Intensive Home Treatment) streven wij ernaar om opnames op Argo zo kort als mogelijk te houden (24 uur tot maximaal 3 weken). Een opname op Argo concentreert zich op het couperen van de psychiatrische crisis. Hierbij gaat het over het niet meer kunnen waarborgen van veiligheid middels ambulante of poliklinische inzet of een ernstige stagnatie in de ontwikkeling. Jeugdigen kunnen op Argo worden opgenomen met of zonder een juridische maatregel.

Onze behandel- en diagnostiekafdeling
Orion is onze behandel- en diagnostiekafdeling voor jeugdigen. Jeugdigen volgen bij ons een diagnostiektraject of een behandeltraject gericht op specifieke psychiatrische problematiek.
Een klinische opname op afdeling Orion duurt gemiddeld 8 tot 12 weken. Samen met het multidisciplinair team; bestaande uit o.a. behandelaar, psychiater, sociotherapeuten team Orion, vaktherapeuten en ervaringsdeskundige, geven wij vorm aan een opname op Orion.

Hoe ziet een werkdag uit?
Hoewel beide afdelingen nauw samenwerken, ziet een werkdag er op Argo anders uit dan op Orion.

Argo houdt zich vooral bezig met het couperen van een psychiatrische crisis. Je start de dag met een ochtendoverdracht en aansluitend een ochtendvisite. Dat betekent dat je samen met de behandelaar, bij elke jeugdige met zijn/haar ouders langsgaat om te bespreken hoe de afgelopen 24 uur zijn verlopen en wat zij voor de komende 24 uur nodig hebben om de psychiatrische crisis te kunnen bezweren. Zo wordt de opname dagelijks geëvalueerd, om te voorkomen dat een opname langer duurt dan noodzakelijk. Aan de hand van de ochtendvisite wordt de dag op individueel niveau gepland. Naast het individueel aan de slag gaan met jeugd, neem je deel aan verschillende MDO’s en ben je bezig met behandelevaluaties en dagelijkse rapportages.

Met trots kunnen wij vertellen dat door middel van de HIC-visie de inzet dwang en drang inmiddels flink is teruggedrongen en met de inzet van o.a. supervisie en teamvergaderingen er ruimte wordt gecreëerd om de zorg nog meer te optimaliseren.

Op Orion start de dag met een ochtendoverdracht en aansluitend het wekken van de jeugd en gezamenlijk ontbijten. Hierna start het therapeutisch dagprogramma, waaraan alle jeugdigen deelnemen en dat duurt tot aan de start van de avonddienst. Het dagprogramma bestaat uit verschillende therapeutische modules en therapievormen, die gedeeltelijk door de sociotherapeuten van de afdeling worden vormgegeven (denk aan: sociale vaardigheden, psycho- educatie, identiteitsversterkende modules, emotie-regulatie enz.) en gedeeltelijk door de betrokken vaktherapeuten. Bij vaktherapieën kun je denken aan beeldende therapie, muziektherapie, dans- en beweging, individuele therapie, systeemtherapie, psychomotore therapie enz. Ook op Orion zijn er overdag verschillende MDO’s waar je bij aansluit en ben je bezig met behandelevaluaties en de dagelijkse rapportages. In de avond is er meer ruimte voor vrije tijd en ontspanning, maar ook voor mentor- gesprekken en opdrachten.

Als verpleegkundige concentreer je je naast de algemene werkzaamheden ook op een stuk somatische zorg. Zowel op patiënt- als op afdelingsniveau wordt verwacht dat je een bijdrage levert aan het optimaliseren van de somatische zorg in de kliniek. Daarbij houd je je bezig met enkele verpleegtechnische handelingen.

Wat zeggen onze medewerkers?
Danique, verpleegkundige: “Wat mij trekt aan het werken binnen mijn afdeling is dat ik in een warm, betrokken en open team mag werken, waarin iedereen zichzelf mag én kan zijn en de ruimte krijgt om zichzelf te blijven ontwikkelen. De samenwerking met de behandelaren is erg nauw en je wordt betrokken bij het zorgtraject.

Vanuit de HIC-visie werken wij vooral op basis van samenwerking tussen de jeugd en het systeem. Dit maakt het werken voor mij als persoon, maar zeker ook als professional prettig en aantrekkelijk.

Bovendien vind ik het belangrijk dat ik als verpleegkundige een bijdrage kan leveren aan het onder de aandacht brengen van de somatiek in de GGZ; iets waar je op de afdeling zeker de ruimte voor krijgt!”

Tessa, agogisch werkende: “Als ik denk aan Argo, dan denk ik aan ontwikkeling. Niet alleen de ontwikkeling op persoonlijk vlak, waarbij je binnen een open teamsfeer, de ruimte krijgt om jezelf te ontplooien als mens en professional maar ook de ontwikkeling in de manier van zorg verlenen, het sparren, reflecteren en evolueren met daarbij oog hebben voor zaken als een gastvrije en warme welkom, out of the box zorg op maat en gebaseerd op écht contact, in alles de HIC-visie. Maar voor mij het allerbelangrijkst: Jongeren en hun gezinnen ondersteunen in hun ontwikkeling wanneer deze het meest in het gedrang komt en rust kunnen bieden in tijden van crisis. Want hoe mooi is het om er voor mensen te mogen zijn als zij door zo een moeilijk moment in hun leven gaan?”

Dit neem je mee:
  • Je hebt een afgeronde hbo-opleiding verpleegkunde met BIG registratie of een afgeronde opleiding Social Work/Pedagogiek met een SKJ-registratie;
  • Je houdt je staande in crisissituaties en kunt preventief en actief handelen;
  • Je durft je mening en visie te delen met het behandelteam; je werkhouding is kritisch, constructief en collegiaal;
  • Je bent opmerkzaam waardoor je problemen op psychisch, lichamelijk en sociaal vlak signaleert. Natuurlijk rapporteer je dit aan het multidisciplinair team;
  • Je bent flexibel, het werken in dag-, avond- of nachtdiensten is voor jou geen probleem.

Wat wij bieden
Geschikte kandidaten krijgen bij Mondriaan direct een vast contract. Het salaris bedraagt minimaal €2.990,-- en maximaal €4.017,-- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek (FWG 45 - CAO GGZ, kernfunctie agogisch werkende GGZ 2/verpleegkundige GGZ 2). Verder kun je rekenen op goede arbeidsvoorwaarden, Mondriaan Benefits en veel leer- en ontwikkelmogelijkheden. Bekijk alle voordelen van Mondriaan als werkgever.

Wij zijn Mondriaan
Wij zijn er voor alle Zuid-Limburgers. Samen met een breed netwerk, werken we aan een mentaal gezondere samenleving. We bieden preventie, ondersteuning, begeleiding en behandeling. Zoveel mogelijk in de eigen omgeving. Hiermee vergroten we de mentale veerkracht en weerbaarheid van de mensen die onze hulp vragen. We innoveren onze zorgverlening, investeren in onze professionele ontwikkeling en delen onze kennis en kunde. Meer informatie vind je op de Mondriaan website.

Is je interesse gewekt?
Voor vragen of meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Robin Hartkamp, afdelingshoofd, bereikbaar op het nummer: 06- 81881254.

Heb je interesse, stuur dan een reactie vóór 1 februari 2025 via de sollicitatiebutton.

Om in aanmerking te komen voor deze functie is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vereist. De kosten voor het aanvragen hiervan zijn uiteraard voor onze rekening. Bij indiensttreding vragen wij je ook om een geldige BIG-registratie te overleggen. Daarnaast zullen referenties opgevraagd worden.

Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.