Geestelijke gezondheidszorg
Wil jij een bijdrage leveren aan de geestelijke gezondheidszorg van mensen in regio Limburg? Ga dan werken in de GGZ. Een intense, ontzettend betekenisvolle taak. Benieuwd hoe werken in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) eruit ziet? Lees hier meer.
"Jaarlijks komt ongeveer een op de vier mensen in contact met een geestelijke gezondheidsorganisatie."
Wat is GGZ?
Even to the point: wat is GGZ eigenlijk? De afkorting staat voor geestelijke gezondheidszorg en betekent dat je cliënten met psychische problemen behandelt. Het kan gaan om allerlei vormen. Denk aan depressie, eetstoornissen, verslaving of schizofrenie. Je zet je altijd in om klachten van cliënten te verminderen, laten verdwijnen of zelfs te voorkomen.
Op welke manier je gaat behandelen, hangt af van de oorzaak en zwaarte van de psychische problemen. Daarom maken we binnen de sector maken we het onderscheid tussen Generalistische en Specialistische GGZ. Als zorgverlener kun je kiezen wat jou het meeste aanspreekt:
Generalistische Basis GGZ
Mensen die kampen met lichte tot matige psychische problemen krijgen hulp die valt onder de Generalistische Basis GGZ. In dit vakgebied binnen de GGZ verleen je kortdurende, klachtgerichte zorg. Dat is meestal voldoende om cliënten weer op weg te helpen.
Specialistische GGZ
In sommige gevallen stromen mensen door van de Generalistiche Basis GGZ naar de Specialistische GGZ. Als een cliënt ernstige, complexe klachten heeft die vaker terugkeren bijvoorbeeld. Werken in de Specialistische GGZ betekent dat je mensen helpt met langdurige, intensieve psychotherapeutische behandelingen.
Doelgroepen GGZ
Psychische problemen kunnen helaas iedereen overkomen. De doelgroepen zijn in de GGZ dan ook heel divers. Ga jij werken in de geestelijke gezondheidszorg, dan kun je dus afwisselende clientèle verwachten: van kinderen en jongeren, tot volwassenen en ouderen. Je draagt je steentje bij in de volle breedte van de Nederlandse samenleving.
Werken in de geestelijke gezondheidszorg
Werken in de geestelijke gezondheidszorg is in de dagelijkse praktijk geen dag hetzelfde. Je cliënten verschillen en hun behandel- en begeleidingstrajecten dus ook. Wat jij exact voor je cliënt kunt betekenen, hangt af van de functiegroep waarin je aan de slag gaat. Beroepen in de geestelijke gezondheidszorg waaraan je kunt denken zijn:
- begeleider
- sociaal werker
- casemanager
- psychiater
- psycholoog
- vaktherapeut
Een opleiding geestelijke gezondheidszorg volgen?
Geen ervaring in de GGZ, wel de wens erin te werken? Je kunt een (deeltijd)opleiding in de geestelijke gezondheidszorg volgen.
Ontdek vacatures in de Geestelijke gezondheidszorg in Limburg
Zie jij jezelf wel werken in de Geestelijke gezondheidszorg in Limburg? Je vindt onder menu-item Vacatures heel veel vacatures in Zorg en Welzijn. Eerst verder oriënteren? Bekijk de verschillende activiteiten en informatie die we voor je hebben. Alvast welkom in de GGZ.