Gedragswetenschapper salaris
Wat verdient gedragswetenschapper, ook wel gedragskundige? Ga je werken in de zorg, dan kun je dit beroep binnen verschillende werkvelden uitoefenen. Wil jij weten wat je salaris kan zijn, voordat je aan de opleidingen start die je nodig hebt om je gedragskundige te mogen noemen, of omdat je op een vacature voor gedragswetenschapper solliciteert? Op deze pagina krijg je een salarisindicatie en info over salaris in relatie tot opleiding en CAO.
Spring naar:
- Salarisindicatie
- Gedragswetenschapper salaris en opleiding
- CAO gedragswetenschapper
- Leerlingsalaris bij leren en werken
- Doorgroeien in functie en salaris
- Salarissen in vacatures gedragswetenschapper
Salarisindicatie
Een salarisindicatie geeft je een idee van wat je kunt verdienen. De hoogte van loon, ongeacht je vakgebied, is altijd afhankelijk van factoren, zoals:
- opleiding
- ervaring
- CAO (collectieve arbeidsovereenkomst)
- werkgever
- contracturen
Als gedragswetenschapper in opleiding krijg je dus een heel ander salaris, dan iemand die al jaren in de functie werkt. En heb jij je omgeschoold, dan bestaat de kans dat je vanwege beperkte ervaring in de zorgsector op een ander salaris start dan een doorgewinterde zorgprofessional die van werkveld wisselt.
Gedragswetenschapper salaris en opleiding
Bij een gedragswetenschapper in de zorg met universitaire opleiding die 36 tot 40 uur werkt per week ligt het bruto maandsalaris tussen € 2.535 en € 5.950*. De brede loonrange hangt samen met bovengenoemde factoren.
Het salaris dat een werkgever jou als gedragswetenschapper of gedragskundige moet uitbetalen is in ieder geval gelijk aan het minimumloon uit de CAO van de zorgsector waarin je werkt.
Afhankelijk van het werkveld dat je kiest, krijg je bovenop je loon als gedragswetenschapper extra inkomsten. Vraag na of jij een reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering (13e maand), toeslag aanwezigheidsdienst of onregelmatigheidstoeslag (ORT) krijgt.
CAO gedragswetenschapper
CAO is een factor die invloed heeft op hoeveel je verdient als gedragswetenschapper. Dat komt doordat je binnen veel werkvelden aan de slag kunt. En elk werkveld heeft een eigen CAO met daarin landelijk afgestemde salarisschalen, arbeidsvoorwaarden en loonafspraken.
In de CAO staat ook je salarisschaal. In de zorg aangeduid met FWG: Functie Waardering Gezondheidszorg. De schaal waarin je als gedragskundige valt, bepaalt de hoogte van het loon. Dat kan per zorgsector variëren.
De meest voorkomende CAO’s voor gedragswetenschappers :
- CAO Gehandicaptenzorg (GHZ), salarisschaal vanaf FWG 60-65
- CAO Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), salarisschaal vanaf FWG 65
- CAO Ziekenhuizen, salarisschaal vanaf FWG 60-65
Leerlingsalaris bij werken en leren
Ben jij nog in opleiding tot gedragswetenschapper en combineer je werken en leren? Dan moet je minimaal 24 uur in de week aan de slag bij een zorg- of welzijnsorganisatie. En daar krijg je uiteraard voor betaald. Omdat je ervaring nog beperkt is, is dat een leerlingsalaris.
De hoogte van dit loon hangt niet af van je functie, maar van:
- De zorgsector en de daar geldende CAO.
- Je opleidingsniveau.
- Het leerjaar waarin jij zit.
Hier vind je algemene informatie over leerlingsalarissen in de zorg.
Doorgroeien in functie en salaris
Werk je langere tijd bij een zorgorganisatie? Ontwikkel je je met trainingen en cursussen? Doe je een (vervolg)opleiding? Ervaring en aanvullende opleidingen zijn redenen om door te groeien naar een hogere salarisschaal. Bespreek dit met je werkgever in je functionerings- en ontwikkelingsgesprekken als die het onderwerp salaris zelf niet aanstipt.
Bekijk salarissen in vacatures gedragswetenschapper
De cao en salarisschaal geven een indicatie, maar natuurlijk is het altijd belangrijk om te kijken welke salarissen er in vacatures voor gedragswetenschapper worden vermeld. Maak salaris bespreekbaar tijdens je sollicitatie, zodat jij en je toekomstige werkgever op één lijn zitten. Benieuwd waar jij aan de slag kunt gaan en het salaris dat daarbij hoort? Duik in de gedragswetenschapper vacatures en vind jouw plek in zorg en welzijn:
Naar vacatures gedragswetenschapper
*bronnen:
youchooz.nl
nationaleberoepengids.nl